5 tips vid inskolning från förskolepedagog

Här har vi samlat 5 tips vid inskolning från förskolepedagog!

1) Prata med ditt barn om förskolan.
Om möjligt visa bilder på pedagoger och berätta deras namn. Besök förskolans gård och lek för att lära känna utemiljön. Försök gå samma väg till och hem från förskolan och lägg tillsammans märke till saker att känna igen (som ett stort träd eller sten).

Lek ”förskola” hemma. Sätt leksaker och gosedjur i en ring med barnet, säg vad alla heter, sjung sånger och ha fruktstund. Ring i en klocka när stunden börjar och låt barnet städa upp först innan barnet sätter sig i ringen. Turas om att vara pedagog och hålla i stunden.

2) Packa väska och namna allt.
Packa ned tre ombyten (eventuellt fler om pott-träning pågår), napp, och snutte/gosedjur. Namna alla barnets plagg och saker med klistermärken eller permanent penna. Ha en extra uppsättning regnkläder och stövlar hängandes på förskolan. Uppdatera väskan efter säsong och i och med att barnet växer. Glöm inte solskyddsfaktor och solhatt/keps om varmt ute, även under vår och höst.

På många förskolor ska barnet och föräldrar ta med blöjor. Stellafamiljens Byta prenumeration har full förbrukningsgaranti på blöjor vilket innebär att du varannan vecka får alla blöjor och wipes ni behöver både hemma och på förskolan. Vi har koll på antal och storlek åt er och följer ert barns utveckling.


3) Vid lämning.
Försök ta god tid på morgonen och ställ klockan 30 minuter tidigare. Allt tar längre tid med en liten. Vid lämning så var bestämd och tydlig, krama barnet och berätta med några få ord vad som händer och lämna sedan över till en pedagog och gå. Upprepa samma procedur varje gång. Gråt en skvätt efteråt istället om det känns för mycket i hjärtat när du lämnar eller om lämningen var ledsam. Ring eller smsa förskolan efteråt om du inte kan tänka på något annat än hur barnet mår.

4) Vid hämtning.
Fortsätt vara aktiv när du hämtar barnet genom att stanna kvar en stund och engagera dig i barnets liv på förskolan och låt barnet visa dig vad det hittat på under dagen. Ha med något mellanmål direkt vid hämtning så blir det inte så stressigt med kvällsmat. Fråga barnet vid läggdags vad som varit det bästa som hänt på förskolan idag.


5) Sätt rutiner.
Passa på att sätt liknande rutiner som på förskolan och håll samma mat och sovtider på helgen. Om du får vara med på inskolning så var aktiv, var med och upptäck tillsammans med barnet. På kvällen kan barnet vara mer trött och behöva somna tidigare. Hur gör de på er förskola, äter de före eller efter vilan?

Får barnet använda napp hela tiden eller bara om barnet är ledset? Om barnet använder napp så rekommenderas det att byta ut dessa på förskolan efter 1-2 månader. Stellafamiljens Trösta prenumeration levererar två (2) nya nappar från MAM levereras hem varannan vecka för att hjälpa till att hålla koll på detta och alltid ha en tröst nära till hands. 

 

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända